‹‹ Tillbaka till Böcker och Nyheter

EVIDENSBASERAD MEDICIN i Sherlock Holmes fotspår

Jörgen Nordenström & Gustaf Edgren

ISBN 978-91-88931-36-8, tryckår 2019, 106 sidor.

Kan köpas i den nätbaserade bokhandeln (CDON; Adlibris; Bokus m.fl.), hos Medicinska Bokhandeln, Karolinska Institutet (www.medicinskabokhandeln.se) eller annan välsorterad bokhandel.

Denna svenska EBM-klassiker från 2004 har nu utkommit i en femte helt omarbetad, utvidgad och uppdaterad version. Boken leder läsaren, steg för steg genom den process som utgår från en patients sjukdomshistoria via informationssökning och kritisk litteraturgranskning till en behandlingsrekommendation. Till hjälp i denna process har världens mest kända detektivpar anlitats, nämligen Sherlock Holmes och Dr. John Watson.

Handboken riktar sig till såväl läkarstudenter och andra vårdstuderande, som till läkare och andra vårdgivare som redan är verksamma inom vården.

Omdömen

Christian Olsson, Bibliotekstjänst

”Boken är en liten pärla. Inte bara är den smakfull, humoristisk och välgjord; den är också innehållsrik, matnyttig och – allra viktigast – begriplig på många områden där andra, mer omfattande texter misslyckas.”

Andrew D. Oxman, Folkehelseinstituttet, Oslo

” It is well written, covers the basics and is delightfully concise.”

Marti Telkari, Finlands Läkartidning

”Boken är skriven med glimten i ögat. En väldigt fiffig liten bok, men med ett kompakt EBM innehåll. Den har förpackats för att vara lätt att smälta: fiskleverolja innesluten i godis.”

Paul Glasziou, Professor of Evidence-Based Medicine, Bond University, Australia

”This lively little book makes EBM both appealing and simple. The appeal to detective work as an analogy and the intimate style make the reading very accessible. And yet, despite its informal style and brevity, it manages to convey many of the essentials of EBM.”

Kerstin Nilsson, Läkartidningen

”Den underhållande analogin mellan det kliniska sökandet och detektivarbete á la Sherlock Holmes med välfunna och träffande citat gör läsningen till en ren nöjesläsning.”

Åke Andrén-Sandberg, Svensk Kirurgi

”Det var länge sedan jag läste en så lite koncis, klar och uttömmande bok som gav så mycket läsglädje. Jag unnar fler att läsa boken.”

Christian Gluud, Ugeskrift for Laeger

”Bogen er en lille perle som varmt kan anbefalles.”

1 svar på ”EVIDENSBASERAD MEDICIN i Sherlock Holmes fotspår”

Kommentarer är stängda.